Музейна сбирка

Музейна сбирка по лозарство и винарство

Интересна ,ценна и с уникална архитектура, е една от най-забележителните сгради в гр.Сунгурларе Музейната сбирка по „Лозарство и винарство”.

 Разположена в центъра на града, гордост за всички жители и гости , дошли да видят един  божествен и скъпоценен бисер –двукатната къща в котленско –жеравненски стил.

Това е най-голямата възрожденска къща в историята на Сунгурларе  и е построена от богатите братя производители и търговци на вино Иван и Милко Христови през 1882 г. ,прочули Сунгурларе и страната ни още през 1898 г  и получили първият златен медал за бяло българско вино от сорта „ Червен мискет на изложението в Анверс- Белгия . Константин Иричек  през 1884 г е нощувал в тази къща и е дал точни данни за селището.То се е наричало „ Сунгурлар”(вид сокол).Описал го е като селище с 272 къщи ,възхищавал се е от хубавия тютюн ,прекрасно бяло вино и сочни череши.

 Реставрирана през 1984 година от Националният институт за паметници на Културата с финансовата подкрепа на Община Сунгурларе.Мястото, изкопаната изба,която през 2006 год. е превърната в иконна зала, говорят за богатото творчество и ум при изграждането й, който пази и изпълнява традицията за производството на червено вино!

Музейната сбирка по „ Лозарство и винарство”  се състои от:

- приземен етаж, в който се намира иконата зала ,където са изложени  икони от средата на XVIII в. от църквата “Св.Архангел Михаил” с.Костен, в която през 1792-1794 г. е служил Софроний Врачански.

Влизайки в къщата особено силно впечатление прави една от битовите  стаи, където са показани предмети от бита на нашите предци и чеиза на булката.Северната стена на стаята, в която са вградени стенните гардероби,се съхраняват предмети от бита на хората  от времето на възраждането.  Забeлежителното  е това, че в нея са запазени и чудесни съдове за вино, от които някога гостите на къщата са пиели, собствениците са запазили традицията и са посрещали  всеки посетител с чаша от вълшебния еликсир.

На вторият етаж в една от стаите е разположена общинската краеведска библиотека ,където са събрани  архивни фото материали ,отразяващи историята и културата на района, има и малка фото-документална експозиция,разкриваща историята на научно-приложната дейност на Станцията по сортоизпитване на лозата в Сунгурларе .

В чест на 25 - годишнината от обявяването на Сунгурларе за град към музейната сбирка е открит отдел “ Археология ” , показващ ценни експонати от VI - V в. пр.н.е. , открити при археологическите разкопки на тракийската могила край с. Прилеп през 1998 г.Това са монети ,погребални дарове и керамични съдове датиращи от средата на 4 век. пр. н.,всички  са свързани с винарството .

В последната стая  чрез снимков материал се проследява ролята на лозаро-винарските кооперации в долината .Първата кооперация ,която носи името „ Бъдъщност „ е основана през 1901-главен инициатор за основаването е Димитър Коларов-който е учителствал в Сунгурларе.След обединяването на кооперациите от Сунгурларе ,Грозден и Славянци от 1937-1942 г в района действа мощния лозаро-винарски съюз „ Сунгурларски мискет”.Благодарение на кооперация” Сунгурласки мискет” през 1943 г селището е електрифицирано.

В двора на къщата, под навес-лапидариум  са подредени експонати свързани с отглеждането на лозята и производство на вино-на населението в региона датиращи от XIX век.

Не трябва да забравяме, че винопроизводството е тайната на този град. Този чудесен елексир от векове се смята за вълшебството на Сунгурларе.

Основно меню

Първа страница

Община Сунгурларе

Структура

Достъп до информация

Култура

Образование

Проекти

Профил на купувача

МЕСТИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ

Бюджет и финанси

МКБППМН

Общински план за развитие

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ "2014

Местни избори "2015

 

baner-MDT

SO 2014

Последни Новини

summer tour

Кой е тук?

В момента има 29  гости и няма потребители и в сайта

o78dhcqjed Napalm soft http://napalmsoft.blogspot.com/